05 oktobris, 2016

Miegs skaistumam un skaists miegs

Šodien blogā pacelšu vecu veco tēmu par miegu un skaistumu. Kas tur tik būtisks, un kas mums palīdz iemigt? Vai kādēļ nenāk miegs. Šodien miega tēma, jo tomēr ir forši, ja miegs piezogas ātri un no rītiem nelaiž vaļā :D



Mazliet pārstāstīšu kādu rakstu, kuru pavisam nesen lasīju par miegu.
Šodien, kad tirgū pieejams vairāk skaistumkopšanas produktu nekā jebkad agrāk, šķiet ar kosmētiku var panākt visu. Krēms pret pietūkumu, krēms, pret grumbām, tonālais krēms un desmit gadu nost. Taču viens no vienkāršākajiem un lētākajiem līdzekļiem, kas palīdzēs justies labāk iekšēji un ārēji, ir miegs. Guļot, šūnas mūsu ķermenī pašatjaunojas un atspirgst, tiek izstrādāts augšanas jeb jaunības hormons, un labākais līdzeklis kā noturēt iespējami augstu jaunības hormona koncentrāciju, ir pietiekami izgulēties. Kad tas organismā ir augstā koncentrācijā, mēs paši izskatāmies jaunāki un arī mūsu āda izskatās tvirtāka.
Tāpat nav nekāds noslēpums, ka tieši miega cikla sākotnējā daļā (parasti starp 22.30 un 3.00) mūsu augšanas hormoni darbojas visintensīvāk. Šis dziļā miega posms – jeb trešā un ceturtā fāze – arī rada intensīvāku proteīnu pieaugumu un palēnina to sabrukšanu. Tā kā proteīni ir mūsu uzbūves ķieģeļi, kas nepieciešami šūnu augšanai un reģenerācijai, dziļais miegs tiešām var būt arī miegs skaistumam. No tā izriet, ka došanās pie miega līdz 23.00, kamēr fizioloģiskā autjaunošanās ir augšupejošā līknē, un laba izgulēšanās var būt viens no iedarbīgākajiem veselības un skaistuma noslēpumiem.
Bez hormonu izdalīšanās miegā - svarīga ir arī visāpāeja organisma atpūta, ja pietiekami neizguļamies, cieš āda. Āda zem acīm ir gandrīz par 50% plānāka nekā pārējā sejas āda, un negulētas naktis bieži tajā atstāj tievas krunciņas, tumšus lokus vai pietūkuma maisiņus. Tumšos lokus rada nepietiekama asins cirkulācija iekšējā jūga vēnā. Šī cirkulācija ir daudz labāka kamēr atrodamies guļus, tāpēc, ja gulēts par maz, asinis pieplūst neproporcionāli, iezīmējot tumšus lokus sejā.

Tā lūk, bet ko darīt, ja skriešana ik dienu nemitīga, sportošana un ēšana vēlu vakaros, kas rezumējas nevis ar pārgurumu un momentānu izslēgšanos, bet pakrītot gultā vēl stundām jācīnās ar miega peli, kura slēpjas te aiz dīvāna, te zem televizora, te mobilajā tālrunī? Un kā nenāk tā nenāk?


Vispār esmu cilvēks, kuram nav lielāka bieda kā zāļu dzeršana un kur nu vēl miegam. Vēl gadus trīs atpakaļ domāju - nu nē. Ja pati nevaru iemigt. Tātad šoreiz arī nevajag. Bet maldīgi. Jo pēc tādām negulētām naktīm nākamā diena ir izmetama miskastē (protams, varu priecāties, ka šādu dienu ir pavisam maz un kopumā mums ar miega peli labi saskan). Bet ko darīt tad, kad ir tālie padsmit stundu lidojumi, n-to laika joslu maiņas un galā jet lag? Šajos brīžos man ir viens palīgs - melatonīns. Melatonīns principā ir mūsu miega sargs un tautā tiek saukts arī par miega hormonu, pie tam to izstrādā mūsu pašu organisms. Ja tas pietrūkst - nenāk miegs, ja tas ir pārlieku daudz - atkal slikti - var sākties depresija. Bet ne par to šoreiz stāsts, ja ir akūtas un ilgstošas problēmas, dakter`s sveicina. Šoreiz stāsts būs par to, ko darīt, ja ir tā viena/divas/trīs nelaimīgās reizes, kad nu nekādi miegs nenāk. Tas ir ceļojums vai nenormāla pārslodze. Tāds vienreizējs izņēmums.
Tādiem gadījumiem, man skapītī pie gultas stāvēja Sleep Aid kapsulas ar melatonīnu, bet nu šo vietu ieņēmis pašmāju Lotos Pharma jaunums - Good Sleep Spray.


Šim, atšķirībā no kapsulām, lietošana pavisam ērta - viena deva zem mēles, 20 minūtes un, labrīt, saule. Jo īpaši ceļojumos šis ir neatsverams un pārbaudīts palīgs dienas ritma atgūšanai.

Tā kā guļam skaisti, guļam, lai būtu skaisti un, ja nenāk miegs reizi pa reizei - neļaujamies mocīties.

Cena aptiekās ap 9 EUR.

Vēl gan mazliet par agru, bet ar saldus sapnīšus, mīļie!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Ievadiet komentāru