27 decembris, 2017

Eko kosmētika. Atrasts Drogās. 1 daļa.

Sveiki, mīļie!
Svētki jau paskrējuši. Un teju, teju gadumija klāt. Mans 2017. ir bijis varens gads. Un kā ir Tev?

Kopš savas dienas vairs nevadu galvaspilsētā, ir mainījušies mani iepirkšanās paradumi - vairs nevaru, skrienot mājās, izlaipot caur iepirkšanās centru un paķert sīkumus, kad vien tas ir nepieciešams. Tāda braukšana uz tirdzniecības centru tiek rūpīgi plānota un pārdomāta. Tomēr lielākoties mans maciņš tukšojas piemājas veikalos Drogas, mazpilsētas iepirkšanās centros un interneta veikalos. Tā nu kādu dienu krustu šķērsu izstaigāju tuvējo Drogas veikalu, meklējot sev nepieciešamās lietas, un pamanīju, ka veikala klāsts ir palicis krietni plašāks. Par izbrīnu - tur atradu arī vairākus eko kosmētikas zīmolus. Tad nu man radās interese un nolēmu, ka jautājums ir jāpapēta tuvāk un jānoskaidro, kādu dabisko un eko kosmētiku var atrast veikala plauktos. Man par prieku, zīmoli un kosmētika ir gana plašā klāstā, tā kā šī būs vesela rakstu sērija :) Nu, lūk, un ar šo arī atklāju pirmo daļu.



Šis noteikti ir viens no maniem garākajiem un laikietilpīgākajiem projektiem. Un noteikti, arī viens no interesantākajiem. Esmu neskaitāmas reizes caurstaigājusi vairākus veikalus Drogas, salīdzinot, vai veikalu klāsts atšķiras un mēģinot atrast maksimāli daudz dažādus dabiskās/eko kosmētikas zīmolus, kas veikalos pieejami. Tāpat esmu nofotogrāfējusi neskaitāmas bildes ar veikalā pieejamo klāstu, un pēc tam tik uzzināju, ka veikalos kategoriski aizliegts fotografēt. Mājās esmu meklējusi informāciju par zīmoliem - vai tie sevi pozicionē kā dabisko/eko kosmētiku. Meklējusi informāciju par sertifikātiem un atzīmēm uz tūbiņām. Īsumā sakot - esmu nedaudz iedziļinājusies šajā tēmā :D

Pirmajā daļā būs par 10 produktiem, kurus ievietoju eko un dabiskās kosmētikas kategorijās un kopā mēs varēsim apskatītes, vai kosmētikai ir sertifikāti un kādi tie ir.


Pirmajā reizē apskatīšu Madara Cosmetics zīmolus Mádara  un Mossa, Bio2You, Natura Siberica, R.O.C.S. un Himalaya.

Sākšu no viena gala - ar ļoti labi zināmo un iemīļoto zīmolu Mádara.


Lai gan Madara Cosmetics ir pašmāju ražotājs, tā ir sanācis, ka manos plauktiņos Mádara zīmola kosmētika nav bijusi visai biežs viesis. Bet tagad, kad šis tas no kosmētikas pieejams arī veikalos Drogas, un pie tam ar jaukām atlaidēm (nezinu gan vai vēl ir - bet mēneša sākumā bija), grēks neņemt :D
Mádara ideja ir dabīgas sastāvdaļas, rūpīgi izmeklētas un izstrādātas, lai nodrošinātu maksimālu efektivitāti. Zīmols kosmētikā izmanto tikai izmeklētas dabīgās un organiskās sastāvdaļas, kas padara ādu veselīgu un tik starojošu, ka tā atspoguļo tavu iekšējo skaistumu. Kosmētikā neizmanto parabēnus un citas sintētiskas un nevajadzīgas vielas.
Manās rokās ir mirdzumu pastiprinošs šampūns un kondicionieris un mitrinošās ziepes ar kosu timiānu un citronmērtas ekstraktiem. Biju domājusi, ka pilnīgi visa Mádara kosmētika ir ar ECOCERT sertifikātu, taču uz kondicioniera iepakojuma neatradu sertifikātu. Kāds zinātājs varbūt var pakomentēt? Šampūns un ziepes ir ECOCERT sertificētas.


Turpināšu ar Madara Cosmetics, ekskluzīvi Drogas veikaliem radīto zīmolu - Mossa.


Attiecīgi arī šis ir pašmāju kosmētikas zīmols. Es teikšu, ka tik pat labs kā lielā māsa Mádara. Vienīgā atšķirība - šis zīmols ir pieejams tikai veikalos Drogas.
Mossa ir dabīgās kosmētikas zīmols, kura sejas un ķermeņa kopšanas produkti radīti, balstoties uz unikālām, dabīgām, ECOCERT sertificētām Ziemeļu ogu vitamīnu formulām. Mossa produkti tiek pilnībā izstrādāti un ražoti Latvijā. It visi zīmola Mossa produkti ir sertificēti.
Pagaidām manā rīcībā ir nostiprinošs ķermeņa krēms, bet noteikti vēl izmēģināšu vēl Mossa jaunumus - poras attīrošo skrubi ar ogli un attīrošo sejas toniku problemātiskai ādai. Tad jau arī sekos pilnas atsauksmes par visiem.
Piebildīšu vēl, ka šī kosmētika ir patiesi patīkamā cenu kategorijā.

Šodien trešais un pēdējais pašmāju zīmols - Bio2You.


Bio2You ir Latvijā ražota dabiskā kosmētika, kur kosmētikā izmantots smiltsērkšķu ogas spēks.
Bio2You moto ir "apvienot dabas dziedinošo enerģiju ar zinātnes gudrību." Lai gan internetā atrodu informāciju, ka Bio2You ir bijusi arī eko kosmētikas līnija, pēc šobrīd pieejamās informācijas un tūbiņām, zīmola kosmētika nav sertificēta. Un tā kā Latvijā dabiskās kosmētikas ražošana netiek reglamentēta, tad tas, cik kosmētika ir dabiska, paliek ražotāja ziņā. Tomēr papētot kosmētikas sastāvu, pāris nevēlamo vielu (piemēram silikons), atrodams sastāvdaļu saraksta pašās beigās, un tas nozīmē, ka dabiskās sastāvdaļas ir kosmētikas pamatā.

Turpināšu ar importa zīmolu - Natura Siberica kosmētiku.


Natura Siberica ir Krievijas zīmola kosmētika, kas pamatā sevi pozicionē kā dabisko kosmētiku (principā kā Krievija organisko kosmētiku), taču ir produkti, kuri ir saņēmuši arī kādu no sertifikātiem. Daļa kosmētikas ir ražota arī Eiropas valstīs. Tā, piemēram, šis pīlings, kas stāv manās rokās, ir ar ICEA sertifikātu. Pīlings ir ražots Igaunijā EuroBio Lab, zem Natura Siberica licences. Papētot EuroBio Lab piešķirto ICEA sertifikātu, noskaidroju, ka uzņēmums ražo 18 ICEA sertificētus produktus pēc Natura Siberica pasūtījuma. Tiesa gan visus produktus nemanīju Drogas veikalu plauktos.
Runājot par ICEA sertifikātu (The Ethical and Environmental Certification Institute), tas ir Itālijas eko sertifikāts, kuru šobrīd ir atzinušas visas patērētāju aizsardzības institūcijas. Jāsaka, ka ICEA sertifikāts ir gana stings un pielīdzināms populārajam ECOCert. Lai saņemtu ICEA ORGANIC sertifikāciju ne mazāk kā 95% sastāvdaļu jābūt bioloģiskas izcelsmes un pārstrādātas izmantojot vienkāršas fizikālas metodes (ne ķīmiskas un abrazīvas), un ne mazāk kā 20% no kopējā produkta svara, bet, lai saņemtu NATURAL sertifikāciju ne vairāk kā 2% produkta drīkst saturēt sintētiskus savienojumus.

Turpināšu un pabeigšu pirmo daļu ar trim dažādām zobu pastām.


R.O.C.S. Bionica Whitening baltinošā zobu pasta. Uz R.O.C.S. Bionica Whitening zobu pastas iepakojuma atrodama atzīme 94% dabisko sastāvdaļu. Nekādus dabiskās vai eko kosmētikas sertifikātu produkts nav saņēmis.
R.O.C.S. Bionica Whitening ir Krievijā ražota zobu pasta, kas sevi pozicionē kā dabisko zobu pastu visai ģimenei. Papētot sastāvu - tas izskatās gana pieklājīgs, nekādas īpaši izslēdzamās sastāvdaļas neatradu. R.O.C.S. Bionika zobu pastas (trīs dažādas) ir vienīgie dabiskie zīmola produkti.

Natura Siberica Natural Siberian zobu pasta Arctic Protection. Uz iepakojuma atzīme: "Made With Certified Organic Ingredients" (no angļu. ražota no sertificētām organiskām sastāvdaļām). Natura Siberica uzsver, ka savu kosmētiku ražo no ECOCert sertificētām sastāvdaļām. Pie sastāva norādītas, kuras no sastāvdaļām ir no organiskās lauksaimniecības (saskatīju tādus veselus 3 augu ekstraktus :D ). Tā kā tas tomēr būs vairāk reklāmas triks. Blakus uzrakstam par organiskām sastāvdaļām ir arī atzīme par to, ka zobu pasta nesatur SLS, parabēnus un fluorīdus. Un kopumā papētot sastāvu, to var nosaukt par dabisku. Arī zobu pasta ir ražota Igaunijā EuroBio Lab, zem Natura Siberica licences.

Pēdējais šodien ir mans lielākais pārsteigums - Himalaya Neem & Pomegranate zobu pasta. Varētu rasties jautājums, kāpēc lielākais pārsteigums? Atbilde ir pavisam vienkārša, jo zobu pasta ir saņēmusi EcoCert sertifikātu. Izrādās, ka Himalaya ir vesela organiskās kosmētikas līnija - Himalaya Organique. Neesmu gan droša, ka Latvijā ir pieejams vēl kāds produkts no šīs līnijas, bet labojiet, ja kļūdos. Toties Himalaya Herbals kosmētika tiek pozicionēta kā dabiskā kosmētika. Un, cik tā lietota, lai gan mazliet īpatnēja, toties gana dabiska sastāva.


Nu, lūk! Šeit arī visi sertifikātus ieguvušie produkti.


Mádara Gloss and Vibrancy šampūns (ECOCERT), Mossa nostiprinošs ķermeņa krēms (ECOCERT), Mádara Infusion Vert mitrinošās ziepes (ECOCERT), Himalaya Organique Neem & Pomegranate zobu pasta (ECOCERT), Natura Siberica pīlings (ICEA).

Tāds izskatās mans pētījums. Šoreiz mazliet savādāks raksta koncepts, bet lēnām top arī atsauksmes par pašiem produktiem :)

Tie, kas tikuši līdz galam - priecāšos par komentāriem, viedokļiem un atziņām:

Vai šāds raksts tev ir noderīgs? Vai vēlies redzēt vairāk šādus rakstus? Un par kuru no produktiem tu gribētu lasīt pilnu atsauksmi?

Un tikmēr, lai skaista gada nogale, un bagātīgs 2018. gads!

Priekā!

9 komentāri:

  1. tas, ka bio zobu pastā nav sls un parabēnu (ha, bet parabēni jau ar mēdz būt dabīgi, piemēram, mellenēs ir metilparabēns, bet tas nu tā), labi, Dievs ar viņiem, bet tas, ka nav fluorīdu, gan nav forši. šitā mūsdienu modes padarīšana zobiem neko labu nedod...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Par dabīgajiem un sintētiskajiem parabēniem nemācēšu teikt. Teiksim tā - parabēni kosmētikā man nav bubulis, jo šie konservanti jau ir gadiem pārbaudīti un atzīti par gana drošiem. Kas ir ar jaunās paaudzes konservantiem. Suns viņu zin.
      Bet dabīgai kosmētikai kopumā uzticos. Mana pieredze, līdz šim, ir bijusi vairāk vai mazāk pozitīva.

      Dzēst
  2. Es kaut kad esmu izgājusi cauri eko kosmētikas bumam, rezultātā āda sausa un sarkana (no dabas jūtīga/kuperoza), mati kā salmi... nu neder man tas eko. Ir atsevišķi produkti, tie paši Siberikas šampūni, Lovea ķermeņa losjons, dabīgais shea sviests, varbūt vēl šitas tas, kas der... bet kopumā vairs neeksperimentēju. Aptieku kosmētika līdz šim nav pievīlusi un ir glābusi sos situācijās. Starp citu, kāds efekts no Madaras šampūna? Matus var izķemmēt? Man stāv paraudziņi, neesmu mēģinājusi, bail kā mati reaģēs, kad pieraduši pie Joico silikoniem :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Uz reiz jāsaka, ka ka, pagaidām, neko no šīs kosmētikas neesmu mēģinājusi. Šī raksta ideja ir parādīt, ko no eko/dabiskā plauktiņa var dabūt Drogās.
      Protams, ķeršos klāt arī pašai kosmētikai un tad jau atsauksmes sekos.

      Bet runājot par Tavu mēģināto eko kosmētiku. Kas ir mēģināts? Jo šobrīd tiešām ir fantastiska eko kosmētika, arī luksus klasē (Dr.Hauschka un Antipodes Biotēkā vai Annemarie Boerlind Lavandas Eko Bodē), kas tiešām ir liekama vienā plauktiņā ar aptieku kosmētiku (Dr.Hauschka pie tam ir arī aptiekās). Un tiešām arī daļa dabiskās/eko kosmētikas ir pieejama aptiekās. Tā kā efektivitāte ir gana pieklājīga.
      Protams, nevar visiem derēt viss. Bet mana pieredze tiešām ir pozitīva un liela daļa eko kosmētikas manos plauktiņos paliek arī pēc bloga rakstu tapšanas. Un tās paciņas tiek piebeigtas līdz pēdējai pilītei :D

      Bet jebkurā gadījumā - man prieks par pieredzi un viedokļiem, jo katram mums āda savādāka un katram mums tā pieredze iegūta citos apstākļos.

      Dzēst
    2. Pārejot no tiem taviem Joico silikoniem uz dabīgiem šampūniem matiem ir jāatkliamtizējas no tiem mēsliem, ko tu iepriekš esi lietojusi. :)
      Tāpēc arī tie sākumā ir kā salmi. Pēc tam, kad mats beidzot ticis vaļā no tās silikonu kārtas, dabīgie produkti beidzot var sākt iedarboties.
      Šito saku katru reizi, kad iesaku paziņām šampūnus. Pirmajā nedēļā gribēsies tos izlidināt miskastes maisā, bet pacietību un jau pēc tam tavi mati jutīsies mīkstāki nekā jebkad agrāk. :)
      Kā arī... nevajag uzķerties uz katru mārketinga triku ar uzrakstu "organic", "natural" vai "No SLS", jo zini, ūdens, kas ir 90% sastāvā teju katram produktam arī ir natural un organic... :D Mūsdienās pašam ir teju jākļūst par ķīmijas profesoru un jāpēta kosmētikas sastāvs, jo tikai ta var atrast tiešām dabīgus produktus. Jā, protams, tur var būt kads konservants vai cita ne tik dabīga viela, bet lai tad tā ir sastāva pašās beigās, nevis pirms visām labajām, aktīvajām sastāvdaļām, kuras reklāmās parasti slavē.
      Būtībā es esmu akceptējusi tikai divus šampūnus: EO laboratorics šampūnus (var nopirkt siberikā, bet tikai klasisko sēriju, jo SPA un vēl tajā jaunajā keratīna ir sāls, kuru es ar īsti neatzīstu par labu esam, jo sausina matus), kā arī Bio2you baltā sērija (melnā diemžēl ir pilna ar šausmām).

      Dzēst
  3. Madara jāiegādājas viņu pašu izpārdošanas laikā -40% un bezmaksas piegāde.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā - piekrītu, tas ir izdevīgs darījums. Līdz šim gan neesmu šo piedāvājumu izmantojusi.

      Dzēst
  4. Piekrītu Laurai. Komentārs no 2017.gada 27.decembra. Vairāk kā gadu lietoju Madaras kosmētiku. Putas, tonikus, serumus, kreemus utt. Jo sastaavs tak labs. Bet teikshu godiigi Madarai ir ljoti labs maarketings. Peec gada lietoshanas ilgstoshi ciiniijos ar izitumiem. Liidz ar to arii pigmentaacijas plankumiem. Iisti nesaprazdama no kaa. Jo lietoju tak eko/shmeko un bio. Sertifikaati un taa. Liidz beidzot kad izsitumi saaka sulot devos pie dermoatologa. Jo neviens tonaalais liidzeklis taas shausmas vairs nespeeja nosleept. Dermatologs uzzinot, ka lietoju Madaru savieba seju un teica apmeeram taa. “Pljavai ir jaapaliek pljavaa un taa pieder goviim, kazaam un citiem lopinjiem”. Iisi un konkreeti. Tika noziimeetas antibiotikas, injekcijas, kriomasaazas kurss, ziedes un smeeres. Visas atkopshanaas laikaa kaa jau mineeju nekaadaa veidaa netika pieljauta iespeeja lietot kaut kaadus tonaalos liidzekljus lai to visu pasleeptu no citu aciim. Jo to vienkaarshi nevareeja nosleept un aada fiziski saapeeja peec taadu liidzeklju uzklaashanas. Shobriid kopaa ar aarstu un La roche posay un Bioderma dermokosmeetiskajiem liidzekljiem esmu atgriezusies dziivee. Saak pazust kompleksi. Peec kriomasaazas kursa sejas aaada kaa ziidainim. Un nu tonaalos liidzekljus nemaz nevajag. Seja kaa no zurnaala vaaka. Mans meerkjis nebija nomelnot Madaru. Katram savs. Man aciim redzot neder. Tas ir tikai mans viedoklis un mana pieredze. Juusu Blogu “uzgaaju” nejaushi. Veel neesmu visus rakstus izpeetiijusi, bet buutu jauki ja vareetu ko vairaak palasiit par dermokosmeetiku. Eko shobriid ir vairaak ka modes lieta manupraat. Cilveeki reagee uz katru eko uzrakstu briizam pat neizlasot sastaavus. Madara iespeejams nav slikts ziimols un produkti iespeejams labi. Bet taas zaaliites un augi iespeejams ir alergiski kaut kadaa veidaa. Varbuut par speeciigu. Katraa zinjaa shobriid Madarai “metu liikumu”. Lai gan bija produkti, kas ljoti patika.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par tik ļoti izsmeļošu komentāru!
      Par Bioderma kosmētiku es noteikti varēšu piekrist, jo šis zīmols ilgstoši ir bijis un joprojām ir viens no maniem mīļākajiem zīmoliem un tiešām daudzi dermatologi iesaka tieši šo kosmētiku (tas gan ne par šīs reizes tēmu). Bet runājot par eko kosmētiku - tas kā tā ir eko, ar sertifikātiem utt., tas tiešām nenozīmē, ka tā nevar būt alerģiska, tieši pretēji - tur iekšā ir ļoti aktīvas vielas, kas nereti izsauc alerģiskas reakcijas. Man ir palaimējies, ka mana āda nav ne jūtīga, ne alerģiska, līdz ar to varu lietot teju visu :)

      Dzēst

Ievadiet komentāru